Betaalwater met huisje, betaalwater met accommodatie, karpervissen met huisje

Vissen bij Etang Cache

Op zaterdag 3 mei om 05.00 stappen we in de auto, op weg naar een nieuw avontuur: Vissen bij Etang Cache. Met in de auto genoeg aas voor de week die wij daar gaan doorbrengen, moet dit helemaal goed komen. Zoals gewoonlijk kozen we voor zoet aas én aas op basis van vismeel. De keus viel op de zoete fruitbol van R&B Baits (mixed fruit) en de vismeel van TTB (wicked squid). Naast dit aas namen we ook 10 kilo pellets mee, twee soorten van R&B baits. Uiteraard gingen er ook vloeibare additieven mee. Tot zover het begin van ons avontuur.

Op reis

Zoals ik juist al zei vertrekken we zaterdagochtend vroeg. Alles past in de auto en de reis verloopt enorm voorspoeding, op die ene flitspaal (in de buurt van Lille) na. Zelfs Parijs passeren we zonder files of stilstand. Om 14.15 staan we uiteindelijk in het centrum van Saint Saud, een lief dorpje. We bellen Dave dat we er binnen tien minuten zijn, Dave zorgt dat hij tegelijk met ons aanwezig is. We worden hartelijk begroet en aangezien we afspraken voor de bar (toeval?) krijgen we een biertje aangeboden. Op het terras genieten we van het koude biertje en kletsen we weat over de reis én waar we zo nog naar toe gaan.

Het meer ligt zo’n 10 minuten rijden van het dorp, ver weg van welke weg dan ook. Via allerlei kleine weggetjes rijden we naar het meer. Links, links, een keertje rechts en we eindigen op een onverharde weg. Na een paar honderd meter staan we bij Etang Cache. Het eerste wat we zien zijn de overhangende bomen en de bomen en omgevallen struiken in het water.

Bij het water staan twee vissers, op hun gezichten prijkt een grote grijns. Dit is duidelijk een karpermeer, er staan al twee grote, heel ruimte bivy’s. We laden de auto uit en maken het kamp op. De stekken worden verdeeld: ik links, Jaap rechts. Hengels worden klaar gemaakt en op advies van Dave worden de stekken aangevoerd. We besluiten om de boilies door elkaar heen aan te voeren en dus wordt er een emmer gemixt.

vissen bij etang cache


Vissen bij Etang Cache

We stappen, na dit alles, met Dave de boot in. Dit is iets wat hij met al zijn gasten doet. Samen met hem brengen we het bodemverloop in kaart en hij laat ons hotspots zien met behulp van de steekstok. De bodem is afwisselend; hier een gravelplaat, daar een harde plaat en hij geeft ons duidelijke herkenningspunten mee door aan te wijzen hoe we, ten opzichte van de wal, de stekken kunnen vinden. Voor het eerst maak ik het op deze wijze mee, we besluiten dan ook om het geleerde in de praktijk te brengen.

Als na een paar uur de hengels er in gaan, doen we het niet goed. We varen de boel uit met de voerboot of gooien de boel uit. Na het eten komt er een fles berenburger op tafel. Gezellig drinken we een borrel me onze uitstekende gastheer. Na verloop van tijd gaat Dave weg, met een grote grijns op zijn gezicht komt hij terug met een fles Eau de Vie. Ook hiervan nuttigen wij een borrel om vervolgens onze bedden op te zoeken.

Vorst!

Op zondagochtend worden we wakker, er is nog niets gebeurd, maar koud is het wel. Jaap zijn stoel is wit uitgeslagen: vorst aan de grond. Dave komt ons goedemorgen wensen en verteld dat we de lijnen echt met de roeiboot (die aanwezig is) moeten uitvaren. Het is koud en we kunnen wel wat beweging gebruiken om het warm te houden, dus we gaan het meer op. De lijnen worden precies op de goede plekken neergelegd en het zonnetje laat zich voorzichtig zien. Tegen de middag zitten we beiden met een verbrand hoofd aan de waterkant. We waren net te laat met de zonnebrand. Om 17.00 wordt dit goed gemaakt met een eerste vis; een spiegel van 28 pond voor Jaap, op circa 100 meter van de stek af. Natuurlijk wel met de baitrunner dicht, tegen de tijd dat de rek uit de lijn is, zit de vis al tegen de omgevallen bomen aan.

Om 20.00 hebben we een dubbele run, deze eindigt in mineur. Op 1 hengel lijnbreuk en de andere blijft ergens achter hangen. Nader onderzoek leert ons dat er stenen onder water liggen op sommige plekken. Iets waar we de rest van de week regelmatig mee te maken krijgen.

Karpervissen op betaalwater in Frankrijk, boek nu!


Change of Strategy

De volgende nacht is een stuk minder koud. De hengels gaan voor even de kant op, we moeten boodschappen doen. Op de terugweg zien we 3 reeën midden op de weg lopen. We stoppen om een foto te maken, helaas wilden ze dit niet, dus we zijn net te laat.

Verder hebben we geen actie op de stekken. Overdag niet, ’s nachts niet – we besluiten onze aanpak te veranderen. We blijven twee keer per dag verspreid voeren op de stekken waar we vissen. We maken een mooie mix van pellets, boilies gebroken boilies, kruim en een sapje die we lekker laten intrekken. Als we uitvaren gaan er drie voerscheppen van deze smikkelmix op de te bevissen stek.

Vanaf deze dag hebben we de vissen op ons voer. De resultaten worden zichtbaar: op dinsdagochtend een spiegel (39,6 pond) voor mij. Dit gevolgt door een 4 vissen (22, 27, 25 en 25 pond).

Het is bijzonder, volgens Dave is dit een nachtwater, maar onze vissen komen vooralsnog overdag of in de avond. We hebben nog geen schubkarper gezien. We takelen spiegels boven en vooral de vissen van rond de 25 pond zijn enorme vechtjassen waarvoor je hard moet werken.

Van Dinsdag op Woensdagnacht vangen we pas onze eerste vis in de nacht en jawel het is ook nog eens een schubkarper van 35,2 pond. Jaap is in de wolken. De rest van de dag blijft het stil, pas in de middag komt er weer een vis op de kant in de vorm van een spiegel van 27 pond.

Karpervissen op betaalwater in Frankrijk, boek nu!


Vechtjassen tot 25 pond

Het is bijzonder, het is volgens Dave een nachtwater, maar al onze vissen komen tot nu toe overdag of in de avond en we hebben nog geen schubkarper gevangen. We takelen spiegels boven, en vooral de vissen van rond de 25 pond zijn enorme vechtjassen waarvoor je hard moet werken.

Overdagen wordt er minder gebeten, ’s nachts neemt het inmiddels toe. Er komt een graskarper (24 pond) op de kant en een spiegel (26 pond). Beiden voor Jaap. Ook pakt hij overdag nog, vanaf een kleine stek aan de overkant, drie vissen. Deze zijn allemaal tussen de 22 en 25 pond. Ik hou, tevergeefs, de wacht bij de andere hengels terwijl ik een leuk gesprek voer met Dave en later ook met zijn partner Steve. We praten over het leven in Frankrijk, het meer en andere zaken. Het gesprek wordt onderbroken door een luid gevloer en getier vanaf de plek waar Jaap zit, hij heeft zojuist een enorme schub vlak voor het net gelost.

In de nacht van donderdag op vrijdag pak ik een spiegel (22 pond) en vroeg in de ochtend, terwijl het mistig is, krijgen we een dubbelrun. We vangen onze vissen op beide aassoorten en voeren regelmatig een paar kilo boilies. We blijven de stekken aanvoeren zoals ik al eerder beschreef.

Curry en Jaegermeister

Op vrijdagmiddag pakt Jaap nog een hele mooie spiegel (26,4 pond) en een andere spiegel (22 pond). Dave heeft voor onze laatste avond een werkelijk enorm lekkere curry gemaakt. Zo een om je vingers bij af te likken. De eerste avond begonnen we met een Berenburger avond samen met Dave. De laatste avond is curry avond, gevolgd door Jaegermeister, ook weer met Dave.

Uiteraard wordt onze curry avond onderbroken door een run en Jaap is in de wolken met een two tone schub (36 pond). In de laatste nacht weet ik zelf nog een spiegel (24 pond) en een schub (34 pond) te vangen. En dan is het uit met de pret.

Recap

We hebben enorm genoten van de week bij Etang Cache. Dave is een geweldige gastheer, weet enorm veel over dit meer te vertellen en heeft bergen advies. Steve komt bijna dagelijks even buurten en geeft telkens net iets andere tips dan Dave. Maak een mooie cocktail van deze tips en je hebt succes. Het bezoek aan dit water was een feest, 23 vissen op de kant, niet door uit te gooien en af te wachten, maar vooral door technisch te vissen. We hebben enorm veel geleerd van deze week. Hou er bij dit meer rekening mee dat je vis gaat verspelen, het is nu eenmaal niet anders op dit meer. Het is ons deze week niet gelukt om tot de echte topvissen te komen, maar we hebben wel een aantal schubkarpers weten te vangen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief !

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes!

Schrijf u hieronder in op onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *